Συνέχεια στην αντίδραση της αγοράς - Γιατί πήραμε την απόφαση παραμονής “εντός” αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης, συνέχισε την ανοδική του αντίδραση, με σαφώς μικρότερη ορμή, σε σχέση με χθες, κάτι που θεωρείται ως φυσιολογικό.
Η αγορά βοηθήθηκε από τις ήρεμες συνθήκες στο εξωτερικό και την απουσία ειδήσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν το σχετικά καλό κλίμα.
Τα βλέμματα, στρέφονται πλέον στην αξιολόγηση που θα δημοσιευθεί το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου, από τον οίκο S&P, αφού εκτιμάται ότι, πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σε επενδυτική βαθμίδα και από τον συγκεκριμένο οίκο, θα λειτουργούσε θετικά, τόσο άμεσα, όσο και στα πλαίσια της αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας.
Παράλληλα όμως, ουδείς γνωρίζει τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν από την αναμενόμενη αύξηση της έντασης στην αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κάτι που εμπεριέχει ένα υπαρκτό και αξιοσημείωτο ρίσκο.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή άνοδος ήταν ένα θετικό γεγονός, το οποίο περιορίζει την αρνητική διάθεση που είχε συσσωρευτεί κατά το προηγούμενο διάστημα.
Με βάση το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ, οι απώλειες από το “υψηλό κλείσιμο” της 25/7/2023 (στις 1345,95 μονάδες), περιορίζονται σε -12,6%, μέγεθος που εξακολουθεί να διατηρεί τον ΓΔ σε περιοχή διόρθωσης (δείτε το διάγραμμα, εδώ).
Βέβαια, όπως έχουμε σημειώσει και σε άλλες περιπτώσεις, το γεγονός ότι ο ΓΔ υποχώρησε μέχρι την περιοχή των 1111,29 μονάδων (-17,4%), δε σημαίνει ότι διεκόπη η μακροχρόνια ανοδική φάση που έχει την αρχή της στην πανδημία του Covid (Μάρτιος 2020). Άλλα ούτε και είναι η πρώτη φορά που ο ΓΔ βρίσκεται σε φάση διόρθωσης κατά την τρέχουσα ανοδική φάση.
Από το Μάρτιο του 2020, μέχρι και σήμερα, η αγορά έχει βρεθεί σε φάση διόρθωσης (-10% από το κάθε φορά πρόσφατο υψηλό), 6 φορές, χωρίς καμία να φτάσει στο μέγεθος του -20%, το οποίο είναι και το όριο τερματισμού της μακροχρόνιας ανοδικής φάσης (είσοδος σε “πτωτική αγορά”). Δείτε σχετικό πίνακα εδώ.
Παράλληλα όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι, είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του Γενικού Δείκτη (1988) όπου, σε μία μακροχρόνια ανοδική φάση, καταγράφονται 6 διορθώσεις. Το προηγούμενο “ρεκόρ” ήταν 4, σε φάσεις κατά τη δεκαετία του 1990. Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, η τρέχουσα ανοδική φάση, είναι η πλέον μακροχρόνια στα χρόνια αυτά, αφού ήδη διαρκεί επί 42 μήνες.
Όλα αυτά είναι θετικά, ή αρνητικά;
Είναι σαφώς θετικά, τόσο λόγω της αντοχής του ΓΔ, όσο και λόγω της διάρκειας της ανοδικής φάσης. Αν η αγορά είχε θεμελιώδεις λόγους να υποχωρήσει, θα είχε υποχωρήσει.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης, βρέθηκε και πάλι πάνω από τον ΚΜΟ-200 ημερών. Δείτε εδώ. Αυτό σημαίνει “σήμα εισόδου” για την παραλλαγή του “απλού ΚΜΟ-200” (την οποία βέβαια προτείνουμε να μη χρησιμοποιείτε για πράξεις εισόδου ή εξόδου, αλλά απλά να την χρησιμοποιείτε για να έχετε μια αίσθηση της θέσης του ΓΔ στο χώρο). Δε συνιστά σήμα εισόδου για την παραλλαγή “ΚΜΟ-200 και Υ/Χ 20 ημερών”, αφού το Υψηλό 20 ημερών για τον ΓΔ, βρίσκεται στις 1258,58 μονάδες - δείτε εδώ.
Ήταν κάτι που είχαμε εκτιμήσει ότι θα συνέβαινε, όμως συνέβη πιο γρήγορα απ’ ότι αναμέναμε. Αυτό είναι πολύ θετικό.
Όμως, γιατί στην πρόσφατη πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 από το Γενικό Δείκτη, εμείς αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο σήμα εξόδου (Σήμα εξόδου έδωσε και η παραλλαγή ΚΜΟ-200 και ΥΧ-20 που γενικά ακολουθούμε. Σχετικά, διαβάστε στα σχόλια των προηγούμενων 7 ημερών).
Ομολογώ ότι ήταν μία σχετικά ριψοκίνδυνη απόφαση, αφού, το σήμα εξόδου της παραλλαγής “Εξομαλυντής 3 ημερών” που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε, θα έδινε σήμα εξόδου, σε επίπεδα κάτω από τις 1000 μονάδες. Γιατί το κάναμε αυτό;
Γενικά, έχουμε εξηγήσει το σκεπτικό μας, όμως, τώρα που αυτή η περίπτωση “κλείνει” θετικά για εμάς, ας τους ανακεφαλαιώσουμε:
1) Επί χρόνια, υποστηρίζουμε την άποψη της “δομικής” μακροχρόνιας ανόδου της αγοράς, που βασίζεται σε συγκεκριμένους ιστορικούς και οικονομικούς λόγους. Οι εξελίξεις, μέχρι στιγμής, μας δικαιώνουν. Άρα, δεν έχουμε λόγους να απορρίψουμε μία καλά μελετημένη και τεκμηριωμένη κατάσταση, επειδή κάποιοι έκαναν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην ανοχύρωτη αγορά μας, ή υπήρξει μία ατυχής συγκυρία από έκτακτους εσωτερικούς ή και εξωτερικούς λόγους.
2) Έχουμε αποσαφηνίσει ότι, το “στυλ” της επενδυτικής μας πολιτικής, δεν είναι να κυνηγάμε τις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, αλλά να κινούμαστε με βάση τις μακροχρόνιες τάσεις και κινήσεις της αγοράς, υποβοηθούμενοι από το “απόλυτο σύστημα”, το οποίο, μέσα στο χρόνο έχει αποδειχθεί πετυχημένο.
3) Η πορεία της οικονομίας, η κερδοφορία των επιχειρήσεων και το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και οι προοπτικές αυτών των παραγόντων, δε δικαιολούν μία πτώση της αγοράς, σ’ αυτό το βαθμό, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
4) Η “τεχνική κατάσταση” της αγοράς, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα απλά (αλλά επιβεβαιωμένα ορθά και χρήσιμα) εργαλεία του “απόλυτου συστήματος”, μας έδειχνε ότι, η μακροχρόνια τάση, δεν ήταν απλά ανοδική, αλλά ήταν αρκετά ισχυρά ανοδική.
Η παραλλαγή του “απλού ΚΜΟ200 ημερών” έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Αυτό το γνωρίζουμε και για το λόγο αυτό συνιστούμε να μην χρησιμοποιείται από μόνος του. Δείτε εδώ. Το ποσοστό επιτυχίας, είναι μόλις 27,5%.
Πού κάνει τα λάθη; Τα λάθη τα κάνει, σε “γρήγορες” κινήσεις του ΓΔ, αντίθετες από την τάση της αγοράς, όπως αυτή προσδιορίζεται από την κλίση της καμπύλης του ΚΜΟ-200. Δηλαδή, όπως ακριβώς συνέβη σ’ αυτή τη φάση. Σε μία ανοδική φάση, ο ΓΔ έκανε μία ταχύτατη πτώση, μεγέθους -17%. Ήταν σαφές ότι, καθώς η κίνηση αυτή πήγαινε “κόντρα” στη διάθεση της αγοράς, κάποια στιγμή θα εξαντλούνταν και η αγορά θα ξαναγύριζε προς τα πάνω.
Αν μελετήσουμε τα στοιχεία σημάτων του ΓΔ (δείτε τα εδώ), αυτό θα το δούμε να συμβαίνει πολλές φορές. Περιηγηθείτε στον πίνακα και δείτε μερικά παραδείγματα:
(αναφέρεται η έναρξη του λανθασμένου σήματος - δείτε και τις ημέρες που ακολούθησαν)
16/8/2022 - κατά τη διάρκεια πτωτικής τάσης (ως τάση εννοούμε την κλίση του ΚΜΟ-200)
26/11/2021 - κατά τη διάρκεια ανοδικής τάσης
31/8/2016 - κατά τη διάρκεια πτωτικής τάσης
10/5/2016 - κατά τη διάρκεια πτωτικής τάσης
15/5/2014 - κατά τη διάρκεια ανοδικής τάσης
22/5/2006 - κατά τη διάρκεια ανοδικής τάσης
Παράλληλα, κάποιος μπορεί να δει την εξέλιξη και ενός ακόμη στοιχείου, το οποίο βρίσκεται στις στήλες “Καθημερινή μεταβολή της καμπύλης του ΚΜΟ-200” και “Ποσοστιαία καθημερινή μεταβολή της καμπύλης του ΚΜΟ-200). Βρίσκεται σε έναν άλλο (παλαιότερο, αλλά που εξακολουθεί να δημοσιεύεται) πίνακα των σημάτων του Απόλυτου Συστήματος (δείτε εδώ). Γνωρίζω ότι πολλοί εκπλήσσονται ή ακόμη και δυσανασχετούν, με τα στατιστικά στοιχεία που ψάχνουμε ή που δημοσιεύουμε, όμως, τελικά, αυτά μας βοηθούν να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.
Όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζετε ότι, δεν παίρνουμε αβασάνιστα μια απόφαση. Σεβόμαστε και τη δουλειά που κάνουμε και -κυρίως- εσάς που μας διαβάζετε. Και προσωπικά, νιώθω μία μεγάλη ηθική ευθύνη για τη λειτουργία του συστήματος.
Έτσι, σε κάθε περίπτωση που ένα επερχόμενο σήμα δεν εξηγείται άμεσα ή δείχνει ότι υπάρχουν πιθανότητες να εξελιχθεί σε αποτυχημένο, έχουμε μεγάλο προβληματισμό και κάνουμε μία μεγάλη έρευνα.
Από επικοινωνία μου με συνδρομητές μας, κατά τις μέρες πριν από τη διάσπαση, αντιλήφθηκα ότι, πολύς κόσμος εξακολουθεί να έχει δυσκολία στην “ανάγνωση” των σημάτων του συστήματος.
Από τότε, κάναμε έναν "αγώνα ταχύτητας", να αναμορφώσουμε τον τρόπο που παρουσιάζουμε το σύστημα και να δώσουμε τη λειτουργία του με έναν πιο απλό και παραστατικό τρόπο. Μέσα σε λίγες μέρες, δημιουργήσαμε σωρεία νέων απλών πινάκων και συνδέσμων. Το σύνολό τους, βρίσκεται στην ενότητα “Σήματα Απόλυτου Συστήματος” - δείτε εδώ. Παράλληλα, φροντίζουμε πλέον, ώστε τη ενημέρωσή τους να είναι άμεση (ο ΓΔ και οι κλαδικοί δείκτες ενημερώνονται πλέον στις 5:20 μμ, δηλαδή, την ώρα που κλείνει το Χρηματιστήριο).
Καθώς τις μέρες αυτές ολοκληρώνεται η “ανακατασκευή” της παρουσίασης του συστήματος στις σελίδες του eurocapital.gr, θα υπάρξει ένα απλό κατατοπιστικό άρθρο, για το πώς όλα αυτά συνδέονται και λειτουργούν.
Τελικά, δεν προλάβαμε να κάνουμε την ενημέρωση μερικών στατιστικών και των αποτιμήσεων σήμερα, λόγω της απουσίας του συναδέλφου που τα κάνει καθημερινά. Εκτιμώ ότι θα τα κάνουμε μέχρι αύριο, πριν από το κλείσιμο.
Καλό σας βράδυ.
- Αρνητικές οι αγορές σε όλο το κόσμο - Αρνητική, αναμένεται και η συνεδρίαση στην Αθήνα
- Το διεθνές κλίμα και η πορεία των διεθνών αγορών, εμπόδια στην ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη
- Σχολιασμός για τη λειτουργία του "Απόλυτου Συστήματος", στην παρούσα (δύσκολη) φάση
- Θετικό άνοιγμα, όμως η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική, λόγω διεθνούς περιβάλλοντος
- Σημαντική μέρα για την οικονομία και το Χρηματιστήριο - Θετικό άνοιγμα του ΓΔ - Αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό.
- Για τρίτη μέρα, αγορά συνεχίζει τη μικρή "αποστασιοποίησή" της, σε σχέση με το εξωτερικό
- Ανακοίνωση του κ. Powell για διατήρηση των επιτοκίων σταθερών, κατά την προσεχή συνεδρίαση της FED
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο