Θετικότητα και νέα υψηλά στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές
Νέο ιστορικό ανώτατο κλείσιμο κατέγραψε χθες (14/5/2024) ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq, καθώς έκλεισε στις 16.511,18 μονάδες. Ήταν το 7ο ιστορικό ρεκόρ που πετυχαίνει ο δείκτης από την αρχή του 2024.
Ο Nasdaq κερδίζει 10,0% από την αρχή του χρόνου, ακριβώς όσο κερδίζει και ο δείκτης S&P-500 (o Dow Jones, κερδίζει 5,0%).
Επίσης, χθες, πέτυχαν νέα ανώτερα κλεισίματα έτους οι δείκτες της Ιταλίας (FTSE-MIB), της Ισπανίας (IBEX-35) και της Πορτογαλίας (PSI-20). Οι δείκτες αυτοί, απέχουν ακόμη πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς αυτά είχαν επιτευχθεί στην περίοδο 1999-2000, παράλληλα δηλαδή και με τον ελληνικό Γενικό Δείκτη.
Παράλληλα, πολλοί ακόμη διεθνείς δείκτες βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.
Δείτε τη μεταβολή των βασικών διεθνών δεικτών, κατά το 2024, εδώ.
Δείτε τα ιστορικά υψηλά κλεισίματα των δεικτών που παρακολουθούμε, εδώ.
Δείτε τον αριθμό των ανά έτος νέων ιστορικών υψηλών, των δεικτών που παρακολουθούμε, εδώ.
Οι παραπάνω εξελίξεις, δείχνουν την θετικότητα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, έστω και αν αυτή εκφράζεται με ήπιες και χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις κινήσεις.
Τα κύρια στοιχεία που προκαλούν τη θετική απόδοση των δεικτών, είναι η καλύτερα του αναμενόμενου πορεία πολλών δυτικών οικονομιών, η επιτυχής (έστω και αν είναι ατελής) αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η προσδοκία για την πτώση των επιτοκίων. Παράλληλα, ενισχυτικός παράγοντας είναι και ο τομέας της τεχνολογίας, τομέας που πήρε νέα ώθηση, μετά την εξάπλωση της εμπορικής χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Η θετικότητα των διεθνών αγορών, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη θετική πορεία και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

- Σχέσεις P/E διεθνών αγορών και δεικτών (Ενημέρωση 16/4/2025)
- Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών
- Η ταχύτατη τεχνολογική πρόοδος της Κίνας, προκαλεί σοβαρότατες γεωπολιτικές εξελίξεις και βαθιά ανησυχία στις αγορές
- Τα αποτελέσματα 9μήνου 2024 - Στατιστικά - Σχόλια
- Στο 8,3 η σχέση Ρ/Ε της αγοράς και στο 3,8 % η μερισματική απόδοση (στοιχεία 20/11/2024).
- Η σημασία του Προέδρου των ΗΠΑ για τις χρηματιστηριακές αγορές - Η απόδοση του Dow Jones, κατά τη θητεία κάθε Προέδρου (1900 έως σήμερα)
- Πώς εξηγείται η αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;
Σχολιάστε το άρθρο