Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Πώς εξηγείται η αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;

Πώς εξηγείται η αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς εξηγείται η αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;

Σήμερα, 24 Οκτωβρίου, από το άνοιγμά τους, οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, κινούνται ήπια θετικά, επηρεαζόμενες από διάφορα εσωτερικά γεγονότα των χωρών τους, αλλά κυρίως, από τη θετική πορεία των αμερικανικών παραγώγων.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δε μπόρεσε να ακολουθήσει την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και, μετά από ένα “δειλά” ανοδικό άνοιγμα, κινείται με ήπιες απώλειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αγορά της Αθήνας παρουσιάζει αυτή την εικόνα.

 

Αν δούμε τον πίνακα αποδόσεων μερικών επιλεγμένων διεθνών δεικτών, θα δούμε ότι, ο Γενικός Δείκτης, έχει πάψει να έχει την “υπεραπόδοση” που είχε έναντι άλλων δεικτών κατά τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε εδώ.

Με βάση το κλείσιμο της 23/10/2024, η απόδοση του Γενικού Δείκτη της Αθήνας, κατά το 2024, φτάνει στο 8,8%. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στο σύνολό της και με βάση τα κέρδη του α’ εξαμήνου, έχει σχέση Ρ/Ε ίση προς 8,5.

Η σχέση αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες σχέσεις άλλων χρηματιστηριακών αγορών. Δείτε, από site το οποίο εκτιμούμε ως αρκετά ορθό, τις σχέσεις Ρ/Ε άλλων χρηματιστηριακών αγορών. Δείτε εδώ.

 

Το γιατί η σχέση Ρ/Ε διαφέρει τόσο πολύ από αγορά σε αγορά, έχει να κάνει με την προτίμηση της κάθε αγοράς από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα (δηλαδή, το διεθνές κεφάλαιο) και συνεπώς, από τη ρευστότητα της κάθε χρηματιστηριακής αγοράς (βέβαια, πέραν της ρευστότητας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ανάπτυξη της κάθε οικονομίας, η αναμενόμενη μεταβολή των κερδών των εισηγμένων εταιριών, κ.ά., στοιχεία που όμως θεωρούμε ότι δεν υστερεί η Ελλάδα).

Είναι ενδιαφέρον να δείτε, τοποθετώντας τον κέρσορα πάνω στον χάρτη του παραπάνω site, τις σχέσεις Ρ/Ε που υπολογίζονται για την αγορά κάθε χώρας. Δεν είναι τυχαίο που η σχέση Ρ/Ε των αγορών των ΗΠΑ είναι 26,3 και της Ισπανίας 10,0 ή της Ελλάδας 8,5, ή και της Τουρκίας 4,0.

(Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου έχουμε ακριβή στοιχεία, εμείς υπολογίζουμε τη σχέση Ρ/Ε ίση προς 8,48. Το παραπάνω site, την υπολογίζει σε 6,1. Δε γνωρίζουμε τη μεθοδολογία του. Όμως, αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αφού το συγκεκριμέο site χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικό λόγο και τις ανάγκες αυτού του άρθρου. Και ούτε αλλάζει την ουσία. Οι χρηματιστηριακές αγορές χωρών της περιφέρειας ή “περιθωριακών” χωρών, έχουν χαμηλή ρευστότητα και διαπραγματεύονται με χαμηλή σχέση Ρ/Ε).

 

Το έχουμε αναφέρει και εξηγήσει πάρα πολλές φορές (και στις συνδρομητικές σελίδες) ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, είναι η αδυναμία της να προσελκύσει όγκο διεθνών κεφαλαίων. Στον τομέα αυτό, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, απέτυχε οικτρά.

 

Και τί θα γίνει;

Αυτό που θα γίνει θα είναι ότι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμένει υποτιμημένη και θα αντιμετωπίζεται από τους διεθνείς επενδυτές, με τον τρόπο που εμείς αντιμετωπίζουμε μια μετοχή μεσαίας ή χαμηλής εμπορευσιμότητας. Θα εγκαταλείπεται στις δύσκολες στιγμές και θα ρευστοποιούνται οι ελληνικές μετοχές, ασχέτως των προοπτικών των μετοχών ή της οικονομίας.

Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει αυτές τις μέρες. Δεν είναι τυχαίο που ρευστοποιούνται μετοχές όπως η ΕΤΕ ή η CENER, λίγες μέρες αφότου αποκτήθηκαν σε αρκετά υψηλότερες τιμές.

 

Κατά τα φαινόμενα, οι διεθνείς αγορές (για λόγους που δεν είναι του παρόντος) περνούν μια αρκετά “δύσκολη στιγμή”, ή οι διεθνείς επενδυτές είναι -για διάφορους λόγους- επιφυλακτικοί, ότι θα έρθει μία “δύσκολη στιγμή”. Και για το λόγο αυτό, λαμβάνουν τα μέτρα τους. Και ένα από τα μέτρα που λαμβάνουν είναι να είναι τοποθετημένοι σε αγορές με μεγάλη ρευστότητα, ακριβώς όπως και εμείς, φροντίζουμε να είμαστε τοποθετημένοι σε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα.

Και έτσι προκαλείται, αυτό που βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα. Δηλαδή την αδυναμία της αγοράς να ανέβει πάνω από κάποιο επίπεδο (τις 1450 μονάδες) και την εύκολη διολίσθησή της.

 

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά θα πέσει;

Αν κάτι “άσχημο” συμβεί στις αγορές του εξωτερικού, θα υποχωρήσει και η δική μας αγορά. Περισσότερο ή λιγότερο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε, επειδή στην κίνηση μιας αγοράς, δρουν πολλοί παράγοντες.

Όμως, όπως μια ήδη “πεσμένη” μετοχή, δε μπορεί να υποχωρήσει πολύ περισσότερο, έτσι και μία χρηματιστηριακή αγορά που θεωρείται ως “υποτιμημένη” δε μπορεί να υποτιμηθεί πολύ περισσότερο.

Παρά το ότι η Ελλάδα, ως χρηματιστηριακή αγορά δε βρίσκεται τόσο συχνά ή τόσο έντονα στα “ραντάρ” των διεθνών επενδυτών, εν τούτοις, βρίσκεται σε κάποια ραντάρ. Τα οποία αναζητούν, ανά την υφήλιο, επενδυτικές ευκαιρίες.

Έτσι, ακόμη και ως αναδυόμενη, ή ως αγορά “χαμηλού ενδιαφέροντος”, η ελληνική αγορά, σε κάποια στιγμή, θα θεωρηθεί ως επενδυτική ευκαιρία και θα αντιδράσει.

 

Έτσι έχουν τα πράγματα. Και δεν έχουν έτσι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για πολλές χώρες και για πολλές χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες δεν ανήκουν στην “πρώτη γραμμή” του διεθνούς χρηματιστηριακού συστήματος. Είναι κάτι που δε μπορούμε να το αλλάξουμε.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text