Μπροστά σε κρίσιμες αντιστάσεις το Χρηματιστήριο
Τελ. ενημέρωση 11:05
Υπέρβαση του 1.415 και της ζώνης των 1.421-1.427 καλείται να βρει το Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας για αλλαγή του κλίματος και μεγαλύτερη κινητοποίηση των long ώστε να οδηγήσουν με δύναμη την αγορά υψηλότερα.
Χρήμα αρχίζει σταδιακά να μπαίνει όπως φαίνεται από τους τζίρους των τελευταίων ημερών και κυρίως της χθεσινής συνεδρίασης που ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120+ αφορούσαν τις τράπεζες.
Οι Έλληνες επενδυτές είναι μόνιμα απών εδώ και αρκετούς μήνες έχοντας ρευστοποιήσει θέσεις, αναμένοντας μεγαλύτερες διορθώσεις και πτώσεις για να τοποθετηθούν. Βέβαια όπως προκύπτει από τους πολύ υψηλούς τζίρους σε τράπεζες και blue chips τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλοι παίκτες φαίνεται να κάνουν παιχνίδι και να παίρνουν θέσεις μάχης (τράπεζες, ΔΕΗ, Metlen, OTE κτλ). Ωστόσο, η χθεσινή αντίδραση των τραπεζών δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη κίνηση για σειρά κρίσιμων blue chips για την κίνηση του ΓΔ, που συνεχίζουν σε ένα μοτίβο διόρθωσης ή υποαπόδοσης.
Το γρήγορο χρήμα πιεζόμενο κιόλας για να παρουσιάσει τις αποδόσεις του κατά τη φετινή χρονιά (κλείσιμο βιβλίων) πουλάει αρκετά άτσαλα. Συνεπώς άλλοι ξένοι αγοραστές κατεβάζοντας αισθητά το bid, τραβούν μεγάλο όγκο χαρτιών σε τιμές ευκαιρίας. Οι αναλύσεις Goldman Sachs και Morgan Stanley για τράπεζες αποτέλεσαν απλά ένα λόγο για κάποιους για να δικαιολογήσουν την πτώση. Ωστόσο κανείς δε πούλαγε λόγω των αναλύσεων των αμερικανικών οίκων - με τις τιμές στόχους να παραμένει στα ύψη - και γενικώς το θέμα δεν είναι γιατί πουλάει κάποιος αλλά ποιοι και γιατί τραβούν χαρτί στα τρέχοντα επίπεδα.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί από Metlen, Σαράντης ήταν άκρως ικανοποιητικά και καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ από 1 Νοέμβρη ανοίγει το χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων η Πειραιώς. Επιπλέον, στα επιχειρηματικά, μεγάλοι όμιλοι συνεχίζουν να ανεβάζουν ρυθμούς με αιχμή τις μεγάλες επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το «χτίσιμο» ενός ομίλου όμιλος διαφοροποιημένου ως προς τις δραστηριότητές του αλλά και σε σχέση με το μίγμα της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDΑ), που θα λειτουργεί ως Holding με 5 διακριτές θυγατρικές – επιχειρηματικές οντότητες (Κατασκευή, ΑΠΕ, Ακίνητα, Διαχείριση Εγκαταστάσεων και Συμμετοχές – Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ) υπό την «ομπρέλα» του, που θα στηρίζουν το αμιγώς τεχνικό αντικείμενο και σε περιόδους που αυτό απαιτείται (στα πρότυπα ξένων ομίλων όπως π.χ. Vinci, Accιοna, We Build κ.α.), με επενδυτικό πλάνο 2 δισ. ευρώ υποστηριζόμενο και από ίδιες «φρέσκες» δυνάμεις περίπου 200 εκατ. ευρώ (η επικείμενη αναπτυξιακή ΑΜΚ στην τιμή των 4,6 ευρώ/μετοχή), με κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και EBITDA 430 εκατ. ευρώ, αποτελεί τον βασικό στόχο της διοίκησης της AKTOR Group για το 2030.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της οικονομίας δεν έχει αλλάξει με την αγορά παρόλα αυτά να έχει τους δικούς της ρυθμούς με τους πωλητές και τους αγοραστές να αποφασίζουν το timing των κινήσεων. Η πτώση των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν τα έσοδα από τόκους αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση χορήγησης δανείων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την ίδια την οικονομία. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι πολύ κοντά με το σύνολο των οίκων να δίνουν συστάσεις αγοράς για τον κλάδο με στόχους πολύ υψηλότερους από τα τρέχοντας επίπεδα.
Η υπόλοιπη αγορά σαφώς έχει καλύτερη εικόνα παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι επηρεάζεται σημαντικά από τις πωλήσεις στον κλάδο μιας και κάποιοι μπορεί να μειώνουν θέσεις αλλού για να τοποθετηθούν στις τράπεζες ή να πουλάνε για να συντηρήσουν ανοιχτές θέσεις λόγω αναγκαστικών πωλήσεων από margin calls.»
Σύμφωνα με τον ιδιο, «τεχνικά μένει να δούμε αν ο ΓΔ είναι ικανός άμεσα να καταφέρει να μπει και να μείνει πάνω από το επίπεδο του 1400, Ο σχηματισμός του δεν είναι και ο καλύτερος μιας και αν δεν αναιρεθεί έγκαιρα μπορεί να στοχεύσει και πάλι την ζώνη του 1300-1320 αν και ο τραπεζικός κλάδος ήδη έχει πλησιάσει στον αντίστοιχο στόχο του κάτι που δεν συνάδει με την αντίστοιχη κίνηση του ΓΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέσα στην χρονιά ο τραπεζικός απέδιδε σχεδόν διπλάσια απόδοση από τον ΓΔ και σήμερα τα κέρδη για το 2024 είναι περίπου 8% και για τους δύο. Έτσι λοιπόν η ζώνη του 1380-1390 δεν πρέπει να δώσει απλά μία αντίδραση αλλά να καταφέρει και να είναι και ένα σημαντικό χαμηλό για την αγορά».
Μετά την πρόσκαιρη χθεσινή αντίδραση, η αγορά υποχωρεί ξανά χαμηλότερα των 1.400 μονάδων με τις τράπεζες να κατεβάζουν ταχύτητα, ενώ αρκετά blue chips δε μπορούν να δώσουν δυναμική και αντίδραση.
Ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,19% στις 1.398,53 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,26% και ο ΔΤΡ κατά -0,19%.
Στις τράπεζες, ελαφρώς υψηλότερα κινείται η ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και Κύπρου, ενώ πιέσεις ασκούνται σε ΕΥΡΩΒ και Πειραιώς.
Βαριά χαρτιά όπως ΕΕΕ και ΜΥΤΙΛ αδυνατούν να τραβήξουν σημαντικά προς τα πάνω, ενώ απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Τιτάν και ΜΠΕΛΑ. Ειδικά η Metlen βρίσκεται με απόδοση -11,77% από τις αρχές του έτους, υποαποδίδοντας σημαντικά τους τελευταίους μήνες και διορθώνοντας επιθετικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Κέρδη από την άλλη, για ΓΕΚ και ΤΕΝΕΡΓ, όπως και για την Optima που καταγράφει άνοδο 1,58%.
Υψηλότερα Σαράντης, Lamda, ΕΛΧΑ και ΒΙΟ.
Πηγή: insider.gr
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι θα κερδίσουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση
- Χρηματιστήριο: Ποιοι και πώς «σήκωσαν» πάνω από €7 δισ. σε δύο χρόνια
- Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Ποιες μετοχές κάνουν «τέλειο» β’ εξάμηνο
- JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών
- AxiaNumbers - Συναλλαγές στο Χρηματιστήριο
- Ποιες μετοχές ευνοήθηκαν από το ράλι των τεσσάρων ημερών στο Χρηματιστήριο
- Γιατί οι εισηγμένες δεν κάνουν κινήσεις να αυξήσουν το free float
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο