Τράπεζες: Μηδενισμό του αναβαλλόμενου φόρου το 2034 προβλέπει το νέο σχέδιο
Ο κύβος ερρίφθη για τον μηδενισμό του αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, 7 χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2041.
Το σχέδιο των ελληνικών ομίλων, που έχει συμφωνηθεί με τον SSM, περιλαμβάνεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2024 που δημοσιοποίησε η Πειραιώς την Παρασκευή το πρωί.
Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες θα κάψουν μέρος των καθαρών τους κερδών και της κεφαλαιακής τους επάρκειας, για την ταχύτερη απόσβεση του DTC.
Η Πειραιώς
Συγκεκριμένα, η Πειραιώς προβλέπει έξτρα αποσβέσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2025, υποθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει το 29% της κερδοφορίας της για αυτόν τον σκοπό.
Με τον τρόπο αυτό η ετήσια απόσβεση από τα 183 εκατ. ευρώ θα ανέλθει στα 328 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, η τράπεζα θα αυξήσει το ποσοστό διανομής των κερδών στο 50% από μόλις 10% στη χρήση του 2023, ενώ για εφέτος στόχος είναι η επιστροφή στους μετόχους να φτάσει το 35%.
Αναλυτικότερα, στο τέλος του 2024 το DTC θα ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 62% των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του ομίλου.
Με βάση τον νέο σχεδιασμό, το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει στο 30% στο τέλος του 2027 έναντι προηγούμενου στόχου για 40% και θα μηδενιστεί το 2034 έναντι του 2041 που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Ανάλογα πλάνα θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Η απόφαση να κάψουν κεφάλαια και να μειώσουν τους δείκτες CET1 για την ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου ελήφθη για την απελευθέρωση της μερισματικής τους πολιτικής.
Άγης Μάρκου
Πηγή: ot.gr
- Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» από την κυβέρνηση
- Τράπεζες: Στο δρόμο για νέο ρεκόρ δανείων - Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Fitch: Οι 4 καταλύτες που στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες – Οι 3 ανησυχίες
- ΤτΕ: Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες η λύση για χαμηλότερες χρεώσεις
- Τράπεζες: Πιστωτική επέκταση η απάντηση στις μειώσεις επιτοκίων που έρχονται
- Τι θα πουν οι Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο
- Τράπεζες: Οι προμήθειες, το IRIS, τα επιτόκια καταθέσεων – Ποια είναι η πραγματικότητα
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο