Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, όπου διανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ή και συνεργειών, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, προσδοκώντας σημαντικά οφέλη στο άμεσο μέλλον, το οποίο προμηνύεται δύσκολο λόγω της ταχύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Αν και η κάθε τράπεζα υλοποιεί τη δική της στρατηγική, όσον αφορά στην επέκταση στο εξωτερικό, εντούτοις η "επιχείρηση εξωστρέφεια" είναι πλέον γεγονός, επιτρέποντας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα να αφήσει πίσω του τη μακρά και επίπονη περίοδο της αποεπένδυσης.

Η Eurobank, για παράδειγμα, μία τριετία μετά την πρώτη αγορά μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκεται σήμερα να κατέχει το 93,47% αυτής, αποτελώντας – μαζί με την Eurobank Cyprus, με την οποία, άλλωστε, θα ακολουθήσει συγχώνευση – κυρίαρχο "παίκτη" στο Νησί. Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες, η τράπεζα ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνιών για την απόκτηση ποσοστού 24,659% στην Ελληνική Τράπεζα αντί συνολικού τιμήματος περίπου 493 εκατ. ευρώ ή 4,843 ευρώ ανά μετοχή. Οι συμβάσεις αφορούν την εξαγορά:

- 88.064.705 μετοχών (21,33%) της Ελληνικής Τράπεζας από την επενδυτική εταιρεία Demetra, έναντι τιμήματος περίπου 426 εκατ. ευρώ,

- 13.729.704 μετοχών (3,33%) από τη Logicom, έναντι τιμήματος περίπου 66 εκατ. ευρώ.

Σύμβαση υπεγράφη, επίσης, με την Logicom, για εξαγορά του 8,58% των μετοχών της επενδυτικής εταιρείας Demetra (17.152.353 μετοχές), με τίμημα 27 εκατ. ευρώ (1,55 ευρώ ανά μετοχή). Τον προσεχή Φεβρουάριο η Eurobank θα προβεί σε Δημόσια Πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή, στα 4,843 ανά μετοχή.

Όσον αφορά στη Βουλγαρία που αποτελεί τη δεύτερη βασική της αγορά η Eurobank έχει ήδη ολοκληρώσει τρεις εξαγορές τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά δανείων. "Είμαστε μια τράπεζα με περίπου 100 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, το 27% από την Κύπρο και το 11% από τη Βουλγαρία", σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας.

Τα οφέλη της στρατηγικής συνεργασίας με τη UniCredit ήδη απολαμβάνει η Alpha Bank, αφού μέσω του ιταλικού Ομίλου οι πελάτες της αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης σε 13 χώρες. Μόλις χθες, μάλιστα, έγινε γνωστό πως η UniCredit ξεκίνησε προσφορά για την εξαγορά της Banco BPM, με την οποία ανταγωνίζεται στη γειτονική χώρα. Το deal, σύμφωνα με το Reuters, αφορά σε συναλλαγή με μετοχές, αξίας περίπου 10,1 δισ. ευρώ, με τον Όμιλο του Andrea Orcel να προσφέρει 0,175 κοινές μετοχές για κάθε μια μετοχή της Banco BPM. Η σχέση ανταλλαγής συνεπάγεται προσφορά αξίας 6,67 ευρώ ανά μετοχή, με premium περίπου 0,4% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της Banco BPM την Παρασκευή. Η προσφορά δε, έρχεται σε συνέχεια "κρούσης" για εξαγορά της γερμανικής Commerzbank που, όμως, προς ώρας δεν έχει "κλειδώσει".

Μέσω της ψηφιακής τράπεζας Snappi, για την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, "βλέπει" την επέκταση στο εξωτερικό η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο CEO της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, η Snappi έχει ήδη λάβει πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια. "Δεν θα έχει υποκαταστήματα. Θα είναι αμιγώς ψηφιακή και θα απευθύνεται στις ανάγκες της νεότερης γενιάς και όλων όσοι είναι κατά κάποιο τρόπο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρκετοί μεγαλύτεροι άντρες και γυναίκες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο, μόλις αυξηθεί η κρίσιμη μάζα, να βγούμε εκτός Ελλάδας και να επεκταθούμε στην Ευρωζώνη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, πρόθυμη να δει ευκαιρίες στην Ευρώπη, αλλά και τη Μέση Ανατολή, μέσω χρηματοδοτήσεων στους τομείς ενέργειας και υποδομών εμφανίζεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Πηγή: capital.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text