Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Έντονη μείωση της ανεργίας στο 9% στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο

Έντονη μείωση της ανεργίας στο 9% στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έντονη μείωση της ανεργίας στο 9% στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο

Αισθητή κάμψη παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2024, τόσο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι αλλά με το τρίμηνο που είχε προηγηθεί.

Πιο αναλυτικά όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

- Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 428.424 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 16,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το Γ΄ τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 9%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Β’ 2024) ήταν 9,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Γ’ 2023) ήταν 10,8%.

- Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.323.859 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

- Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή "άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού", δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.263.142. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.031.115. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αριθμός απασχολουμένων και ανέργων

Έντονη μείωση της ανεργίας στο 9% στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 15-19 ετών, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης ιθαγένειας.

Κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2024, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,9%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,4%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 6,3%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία ανέρχεται σε 10,8%, καταγράφοντας μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,2%) και οι επαγγελματίες (21,5%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (7,8%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους επαγγελματίες (4,6%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ειδικευμένους τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα (4,6%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (8,7%).

Από την άποψη της εξέλιξης της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το A΄ τρίμηνο του 2014 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης – τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθμό από το 2021. Το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση παρουσιάζει ελαφρά αύξηση από το 2021.

Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αυξητική πορεία ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σταθερό μετά το 2012, με ελαφρά τάση μείωσης. Το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική πορεία από το 2014 με τάση σταθεροποίησης τα τελευταία έτη.

Πηγή: capital.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text